Mega owocowe ciasto na biszkotowo- kremowym spodzie
Cześć!
Skoro mamy ostatnie powiewy lata to zaproszę Cię na ciasto z dużą ilością owoców.
Nazwałam je "resztkówką", bo zostało zrobione z produktów, które pozostawały z innych rzeczy.
Ciasto ma w sobie truskawki, maliny, borówki, porzeczki czarne i czerwone oraz galaretki i białą czekoladę.
Spód to biszkopt... w innej odsłonie.
Całość jest mega kremowa i delikatna, więc mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.
Mega owocowe ciasto na biszkotowo- kremowym spodzie
Składniki:
Spód:
- Biszkopt, a właściwie jego część, np. 1/3, zrobiony z TEGO przepisu;
- 3 łyżki kremu na bazie śmietanki i mascarpone, albo dodaj po półtora łyżki mascarpone i śmietanki.
Krem:
- 200 g serka mascarpone;
- 200 g śmietanki 30%
- cukier puder do smaku.
Dodatkowo:
- Owoce, galaretki owocowe zrobione wg instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie:
Spód:
- Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty, tak jak do tortu i wybierz tę, która Ci się nie przyda (tę najbrzydszą ;))
- Połam ciasto na kawałki, włóż do malaksera i zmiel.
- Po chwili dodaj mascarpone i śmietankę i wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
- Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyściełaj na całej powierzchni spodu.
- Galaretki przygotuj dzień wcześniej.
Krem:
- Wlej śmietankę do miski i chwilę ubijaj.
- Po kilku sekundach dodaj cukier puder, a następnie zmniejsz obroty i dodaj mascarpone.
- Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy, ale niezbyt długo.
Składanie:
- Na biszkoptowy spód wyłóż pokrojone owoce, na to warstwa kremu, następnie pokrojone w mniejsze kawałki galaretki, kolejna warstwa kremu i na samą górę owoce.
- Całość wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Ciasto jest banalnie proste i będzie idealne, gdy zdarzą Ci się goście (pod warunkiem, że nie będą niezapowiedziani, bo ciasto musi trochę posiedzieć w lodówce).
Jak już wspomniałam, ma kremową konsystencję, a jego smak można przyrównać do lodów owocowych.
Komentarze
Prześlij komentarz