Cześć!
Teraz to poszalałam, wiem, ale już od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie czegoś z owocami, za którymi nie przepadam. Tak, chodzi o gruszki ;)
A jaki jest Twój stosunek do nich? Lubisz, nie lubisz, są Ci obojętne?
Dzisiaj przedstawię Ci je w tarcie obok orzechów włoskich, czyli można powiedzieć, że w ich standardowym towarzystwie.
Relację z tworzenia tego można było znaleźć na moim Insta, więc jeśli jeszcze nie obserwujesz to zapraszam na mój profil @bakeitcozy 💓
Spód powyższej tarty to ten sam, który pojawił się w TYM przepisie na tartę z borówkami amerykańskimi.
Jeśli będziesz korzystać z tego przepisu pamiętaj, żeby najpierw spróbować na jakie gruszki trafiłeś. Ja tego nie zrobiłam i moje ciasto było nieco za słodkie, zwłaszcza pierwszego dnia.
Poniżej znajdziesz film, który stworzył mój mały braciszek :0
Tarta gruszkowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi
Składniki:
Spód:
- 160 g mąki pszennej;
- 120 g masła;
- 30 g cukru pudru;
Mus gruszkowy:
- 1 kg gruszek;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- woda do podlania;
Karmelizowane orzechy:
- 80 g orzechów włoskich (obranych)
- 75 g cukru;
- 1,5 łyżki wody;
Ganache czekoladowy:
- 200 g czekolady deserowej;
- 200 ml śmietanki 30%;
Dekoracja:
- 2 gruszki;
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Spód:
- Mąkę przesiej na blat, dodaj cukier i pokrojone w kosteczki masło.
- Wszystko posiekać nożem tak, żeby przypominało kruszonkę i zagnieć dodając w międzyczasie łyżkę wody.
- Ciasto zagnieć, zawinił w folię i włóż do zamrażalnika na pół godziny, a piekarnik nagrzej do 180℃.
- Po upływie czasu blat posyp mąką, wyłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj.
- Na formę do tarty wyłóż ciasto.
- Za pomocą widelca nakłuj ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Mus gruszkowy:
- Gruszki obierz, pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło, dodaj gruszki, wymieszaj i przez chwilę podsmażaj.
- Następnie dolej odrobinę wody i duś do rozmiękczenia owoców.
- Kiedy owoce będą już miękkie, zdejmij z ognia, odczekaj aż ostygną i dodaj do nich odrobinę miodu- w zależności jak słodkie masz gruszki.
- Jeśli chcesz to przełóż powstały mus do naczynia i zblenduj całość na gładko, ale możesz pominąć ten krok i zostawić w musie kawałki owoców.
- Mus odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z karmelizowanymi orzechami włoskimi, zostawiając ich część do dekoracji.
Karmelizowane orzechy:
- Do rondelka wsyp cukier i dolej wodę.
- Rondelek postaw na średnim ogniu i podgrzewaj dopóki cukier nie zmieni koloru na bursztynowy.
- Wtedy dodaj orzechy i wymieszaj tak, by wszystkie zostały pokryte karmelem.
- Całość wyłóż na deskę do całkowitego wystudzenia, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki.
Ganache czekoladowy:
- Czekoladę pokrój w kawałeczki podobnej wielkości i wsyp do miski.
- W rondelku podgrzej śmietankę, a kiedy na brzegach zaczną pojawiać się bąbelki, zdejmij z ognia i zalej nią czekoladę.
- Odczekaj chwilę, aż czekolada nabierze odpowiedniej temperatury i zacznij mieszać, aż całość się połączy w aksamitny krem.
- Odstaw, dosłownie na chwilę, do lekkiego przestygnięcia, a następnie zalej nim ułożone na spodzie gruszki.
Składanie:
- Na kruchy spód wyłóż gruszki.
- Na gruszki równomiernie wylej ganache czekoladowy.
- Na ganache wyłóż plasterki gruszek (możesz je najpierw delikatnie podpiec w tym samym czasie co spód, tylko o połowę krócej ;)) i posyp orzechy włsokie.
Jest to trochę czasochłonne ciasto, ale efekt jest niesamowity. Pamiętaj tylko o sprawdzeniu poziomu słodkości swoich owoców i to do nich dopasuj ilość miodu.
Do usłyszenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz