Cześć!
Dzień dobry, miło mi, że tu jesteś :)
Jak minął Ci luty? Też tak niespodziewanie zrobiło się mroźno w Twoim rejonie? Szczerze mówiąc, ja nie spodziewałam się już tak niskich temperatur i mam tylko nadzieję, że w Wielkanoc będzie można oblewać się wodą, a nie lepić bałwana :)
Ale przecież nie jesteś tutaj, by czytać o pogodzie...
Dzień dobry, miło mi, że tu jesteś :)
Jak minął Ci luty? Też tak niespodziewanie zrobiło się mroźno w Twoim rejonie? Szczerze mówiąc, ja nie spodziewałam się już tak niskich temperatur i mam tylko nadzieję, że w Wielkanoc będzie można oblewać się wodą, a nie lepić bałwana :)
Ale przecież nie jesteś tutaj, by czytać o pogodzie...
Przed robieniem walentynkowego brownie(klik po przepis) kupiłam bardzo dużo mrożonych malin, przez co prawie w ogóle nie mieliśmy miejsca w zamrażalniku. Postanowiłam więc coś z nimi przygotować. Pierwszym pomysłem był sernik, ale przecież ostatnio piekłam to ciasto, później wpadła mi do głowy idea! Zainspirowana przepisem z Czekolady na deser truskawkawkowy z herbatnikami(klik po przepis), sięgnęłam po potrzebne składniki i do dzieła!
Mus malinowy z serkiem mascarpone i bazylią
Skladniki:
- 250 g malin;
- 150 g serka mascarpone;
- 100 g orzeszkówziemnych;
- 6 łyżek cukru pudru;
- 4 łyżki śmietanki kremówki;
- 2 łyżeczki soku cytryny;
- Kilka liści świeżej bazylii;
- Kilka kostek czekolady deserowej.
Przygotowanie:
- Część malin zblenduj, tak aby powstał sorbet, kilka zostaw w całości.
- Owoce przełóż do rondelka i gotuj na średnim ogniu.
- Po chwili dodaj 4 łyżki cukru pudru i wymieszaj.
- Gotuj do redukcji zbyt dużej ilości soku.
- Zawartość rondelka przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj tę gęsta część.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Serek mascarpone przełóż do blendera, dodaj resztę cukru pudru, sok z cytryny i śmietankę i wszystko dokładnie zblenduj.
- Bazylię posiekaj, orzeszki obierz i część z nich pokrusz.
- Do szklanki lub słoika nałóż 2 łyżeczki wystudzonego musu malinowego, następnie serek mascarpone, pokruszone orzeszki, znowu serek, potem bazylię, mus malinowy i odrobinę serka.
- Na ostatnią warstwę zetrzyj czekoladę, posyp orzeszki i udekoruj liściem bazylii.
Dobre rady:
- Syrop, który został z przygotowania musu możesz użyć, np. do lodów.
- Maliny możesz zastąpić innymi owocami.
- Ja miałam mrożone owoce, ale świeże także się nadadzą.
Uwielbiam wszystko, co ma w sobie mascarpone, a mój narzeczony jest fanem malin, więc ten deser jest dla nas idealny. Dodanie bazylii podkręcania jego smak, który jest połączeniem kwaskowatości, którą dostarczają maliny i delikatnej słodyczy od serka mascarpone.
Jeśli spodobał Ci się przepis, zrób go u siebie i oznacz na nim mnie za pomocą #bakeitcozy
Do usłyszenia! :)
O mniam mniam! Wyglada wspniale - chce to zyjesz!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tskie desery na bazie mascarpone i owoców
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
Usuń