Bajaderki

Cześć!

Dzisiaj zaprezentuję Ci jeden z moich ulubionych łakoci. Bajaderki są ze mną od dzieciństwa i to kolejne jedzenie, które kojarzy mi się z moim Tatą.
W swoim prawie dwudziestopięcioletnim życiu jadłam już niezliczoną ilość bajaderek. Niektóre nosiły nazwę bomb, inne kul rumowych, ale wszystkie miały być lub chociaż przypominać słynne bajaderki. Nie wszystkie z nich były udane. Niektóre były suche w środku, inne miały przekombinowane dodatki, a jeszcze inne były idealnie wilgotne, słodkie i "zapychające" w pozytywnym znaczeniu tego słowa.




Te, na których zdjęcie masz właśnie okazję patrzeć wyszły niesamowite. Mówię to bez krępacji i jakiejkolwiek skromności, bo wiem, że to był właśnie TEN smak.
Powiem tak: Te bajaderki były tak dobre, że zamiast wymyć rękę po zagniataniu składników postanowiła wyjeść to, co się na niej ostało, żeby absolutnie nic się nie zmarnowało.
Oczywiście potem się umyłam, wszak nie jestem brudasem, ale mam nadzieję, że już sobie wyobrażasz ten idealny smak :)

Bajaderki

Składniki:

  • 400 g resztek ciast, herbatników itp.;
  • 1 deserowa lub mleczna czekolada;
  • 1/2 kostki masła;
  • kilka kropelek olejku rumowego;
  • 2 łyżki wódki smakowej lub rumu;
  • 1/2 słoika marmolady lub powideł;
  • trochę ziaren sezamu;
  • wiórki kokosowe lub pokruszone orzeszki ziemne do posypania.

Przygotowanie:

  • Masło razem z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
  • Ciasta, ciasteczka itp. pokrusz.
  • Pokruszone ciastka przesyp do miski, dodaj marmoladę, olejek rumowy i alkohol, zagnieć i dodaj wystudzoną masę czekoladową, wszystko zagnieć do powstania jednolitej masy.
  • Zagniecioną masę wstaw do lodówki na 20 minut, a potem uformuj z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego i znowu wstaw do lodówki.
  • Kiedy bajaderki zastygną, zanurz je w polewie czekoladowej i posyp ozdobą.

Dobre rady:

  • Bajaderki trzymaj cały czas w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.
  • Przy zagniataniu ciasta musisz być bardzo elastyczny, jeśli chodzi o proporcje, bo wszystko zależy od Twoich upodobań.
  • Do masy możesz dodać przeróżne ciasta, w moich znalazła się babka marmurowa i leśny mech, dodałam jeszcze trochę chałwy, która została po robieniu mazurka.
Bajaderki to coś, co lubią wszyscy moi bliscy. Uwielbiamy zarówno wersję z powyższego przepisu, jak i w postaci ciasta. Jeśli chcesz, chętnie podzielę się z Tobą i takim przepisem :)

Do usłyszenia! :)

Komentarze

Lubiane