Cześć!
Aż trudno mi uwierzyć, że od mojego ostatniego wpisu minął już prawie miesiąc. Jestem rozczarowana, ponieważ pokładałam wielkie nadzieje w czerwcu, licząc na dużą ilość przepisów napisanych specjalnie dla Ciebie. Jednak tak się stało, że ten miesiąc wypełniła mi praca i okazało się, że wcale nie mam tak dużo czasu na pieczenie jakby się mogło wydawać. Po drodze jeszcze skończyłam 25 lat i trochę zajęło mi pogodzenie się z tym faktem. Mam nadzieję, że ten i kolejne przepisy, które przygotowałam wynagradzą Ci czas spędzony beze mnie :)
Aż trudno mi uwierzyć, że od mojego ostatniego wpisu minął już prawie miesiąc. Jestem rozczarowana, ponieważ pokładałam wielkie nadzieje w czerwcu, licząc na dużą ilość przepisów napisanych specjalnie dla Ciebie. Jednak tak się stało, że ten miesiąc wypełniła mi praca i okazało się, że wcale nie mam tak dużo czasu na pieczenie jakby się mogło wydawać. Po drodze jeszcze skończyłam 25 lat i trochę zajęło mi pogodzenie się z tym faktem. Mam nadzieję, że ten i kolejne przepisy, które przygotowałam wynagradzą Ci czas spędzony beze mnie :)
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na delikatne, mocno czekoladowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone.
Czekoladowe ciasto z serkiem mascarpone
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników;
- 80 g masła;
- 50 g orzeszków ziemnych;
- Kilka orzechów włoskich;
- 2 kostki gorzkiej czekolady;
Mus:
- 300 g serka mascarpone;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 100 ml wrzącej wody;
- 3 łyżeczki cukru pudru;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Spód:
- Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
- Herbatniki zmiksuj lub dokładnie pokrusz.
- Oba rodzaje orzechów obierz, zmiksuj i dodaj do herbatników.
- Czekoladę zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty.
- Rozłożone masło wlej do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicy wysmaruj masłem i wysyp na nią przygotowane składniki dokładnie uklepując do dna i boków.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania musu.
Mus:
- Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do przeztygniecia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno, w trakcie ubijania wlej przestudzoną żelatynę.
- Ubitą śmietanę dodaj do serka mascarpone i wymieszaj.
- Po połączeniu składników dodaj wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Całość wylej na spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dobre rady:
- Trochę czekolady możesz zetrzeć na wierzch ciasta.
- Ciasto nie jest zbyt słodkie, wiec jeśli nie przepadasz za takim smakiem, dodaj więcej cukru pudru, albo użyj czekolady deserowej lub mlecznej.
- Do ciasta możesz dodać owoce- czereśnie będą pasować idealnie.
Ciasto smakuje jak gorzka czekolada, co dodaje mu elegancji. Idealnie pasuje do popołudniowej kawki ;)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz