Jestem ogromną fanką tart. Uwielbiam te bez pieczenia, jak i z piekarnika. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na przepyszne ciasto. Podpatrzyłam je u Madame Edith, zakochałam się i lekko zmodyfikowałam ;)
Na samym początku chciałam zrobić tartę sernikową, niestety reszta twarogu nie wytrzymała naszej nieobecności i musiałam nieco zmienić plany. Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta z kremem budyniowym, ale mój ukochany nie przepada za ciastami z takim środkiem, więc postawiłam na coś, co oboje lubimy- mascarpone. Dodając do tego sezonowe owoce wychodzi deser jak marzenie.
Tarta z mascarpone i owocami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki;
- 100 g masła;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 jajko;
- kilka kropelek ekstraktu waniliowego;
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 200 g truskawek;
- 100 g borówek amerykańskich;
- 80 g gorzkiej czekolady;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 2 kiwi.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj.
- Do mąki z cukrem pudrem dodaj wystudzone masło i olejek waniliowy, wbij jajko i wszystko zagnieć ręką.
- Kiedy zagnieciesz składniki w jednolitą masę, uformuj z niej kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj na blacie i wyściel w formie do tarty lub wylep po kawałku całe dno.
- Papier znajdujący się na blaszce nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż je papierem do pieczenia i połóż na nie obciążenie.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut do 200 st. C z termoobiegiem.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca, ściągnij obciążenie i papier i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wyciągnij i odstaw do wystygnięcia.
Nadzienie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wysmaruj nią spód tarty.
- Kilka truskawek pokrój w plasterki i wyłóż je na czekoladę.
- W misce ubij śmietankę na sztywno, w czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
- Kiedy śmietanka będzie już ubita, dodaj serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie połącz je ze sobą.
- Przygotowany krem schowaj na chwilę do lodówki.
- Po wyciągnięciu kremu z lodówki delikatnie wyłóż go na czekoladę z truskawkami i rozsmaruj.
- Na kremie ułóż borówki oraz pokrojone truskawki i kiwi.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, lub lepiej na całą noc.
Dobre rady:
- Ekstrakt waniliowy możesz dodać do rozpuszczonego masła i razem z nim wlać go do reszty składników.
- Do tego przepisu sprawdzą się też inne owoce.
- Do obciążenia ciasta możesz użyć fasoli/ryżu/grochu, mniejszego naczynia żaroodpornego, albo specjalnych obciążników ceramicznych.
To ciasto zasmakuje Ci pod warunkiem, że lubisz mascarpone, czekoladę i owoce. Ciasto do tej tarty w zapachu i smaku przypomina mi klasyczne maślane ciasteczka, które przynoszą ze sobą wspomnienia dzieciństwa. Poza mną i moim ukochanym ten wypiekła jadły dwie osoby, nasi przyjaciele, którzy dzięki niemu poważnie rozważają zamieszkanie z nami ;D
Mam nadzieję, że wśród Twoich bliskich to ciasto zrobi podobne poruszenie :)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz