piątek, 20 lipca 2018

Tort Da Pisa, czyli czekoladowy tort urodzinowy

Cześć!
Jest mi strasznie przykro, że zaglądam tutaj tak nieczęsto, ale mam nadzieję, że ten okres szybko minie i już niedługo nadrobię zaległości :)
Mój brat w tym miesiącu miał urodziny- i to osiemnaste, więc zaoferowałam, że upiekę dla niego tort. Wszystko było ok, biszkopt wyrósł niemal idealnie, trochę walczyłam z kremem, a na samym końcu, gdy już wszystko było wysmarowane, a tort został wstawiony do lodówki stało się coś strasznego...

Ciasto postanowiło się wykrzywić. Och... ileż ja marudziłam (jak zawsze, gdy coś idzie nie po mojej myśli ;)). Starałam się jakoś uratować sytuację, Tata też mi pomagał, ale schłodzony krem nie chciał puścić blatów biszkopta i powiedział "Tort będzie krzywy".
Myśląc szybko, wpadłam na nowy plan- ozdobić tort owocami, ciastkami i nazwać go Krzywym Tortem (wiesz, że niby tak właśnie miało być).

Tort czekoladowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 200 g mąki pszennej;
  • 200 ml mleka;
  • 170 ml oleju;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 80 g kakao;
  • 4 jajka;
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
    + słoiczek dżemu pożeczkowego

Krem:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 gorzka czekolada;
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny;
  • 50 ml wody.

Do nasączenia:

  • 200 ml wrzątku;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki cukru pudru;

Dekoracje:

  • 200 g herbatników;
  • 50 g orzechów laskowych lub innych;
  • 2 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • W naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii i wymieszaj do połączenia się składników.
  • W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  • Przesiane składniki dodaj do mokrych i mieszaj je do połączenia nie używając miksera.
  • Dno formy wyłóż papierem, przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez ok. 60 minut.
  • Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
  • Kiedy ciasto wystygnie odetnij wybrzuszenie z góry (możesz je użyć do bajaderek z TEGO przepisu), a resztę ciasta przetnij na 3 równe blaty.
  • Po przekrojeniu ułóż blaty w kolejności: środkowy na spód, górny na środek i dolny "do góry nogami" na górę
  • Teraz nasącz dolny blat, posmaruj go dżemem, a następnie nałóż krem; połóż na niego następny blat, nasącz go, posmaruj kremem, nałóż ostatni blat, nasącz i posmaruj kremem. 
  • Resztę kremu rozsmaruj na bokach tortu.

Krem:

  • Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
  • Żelatynę wsyp do kubka i zalej 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  • Do serka mascarpone dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj i dodaj wystudzoną żelatynę, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15-20 minut.
  • Po tym czasie wyciągnij krem i zmiksuj go jeszcze raz.
  • Teraz możesz nakładać go na ciasto.

Dekoracja:

  • Ciastka zblenduj razem z orzechami i czekoladą i przyklej do brzegów tortu.
  • Owoce umyj, obierz te, które trzeba i wyłóż na połowę wierzchu- ja użyłam kiwi, czerwoną porzeczkę, wiśnię, czereśnię i winogrono.

Dobre rady:

  • Moja tortownica ma wymiary 21 cm.
  • Jeżeli chcesz wersję alkoholową, do ponczu dodaj wódki.
Obawiałam się, że tort będzie za suchy, ponieważ robiąc biszkopty często mam problem z nasączeniem ciasta- wydaje mi się, że jeśli dodam za dużo ponczu, spód się rozwali. Na szczęście tym razem zaryzykowałam i się opłaciło. Ciasto było wilgotne, słodkie, ale nie mdłe, a w dodatku przełamane kwaskowatym dżemem roboty mojego Taty :)
Co do krzywizny tortu- nikt nie zauważył, że coś z nim jest nie tak, a nawet jeśli to to przemilczał.
Cieszę się, bo wszyscy chwalili to ciasto, a ja bardzo się starałam, żeby smakował (przede wszystkim mojemu braciszkowi ;)).

Jeśli szykuje Ci się jakaś impreza urodzinowa, albo nie masz pomysłu na prezent dla solenizanta/jubilata, przygotuj dla niego ten tort- jeśli lubi czekoladę, będzie zachwycony <3

Do usłyszenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Walentynkowy lava cake

 

Lubiane