Jest mi strasznie przykro, że zaglądam tutaj tak nieczęsto, ale mam nadzieję, że ten okres szybko minie i już niedługo nadrobię zaległości :)
Mój brat w tym miesiącu miał urodziny- i to osiemnaste, więc zaoferowałam, że upiekę dla niego tort. Wszystko było ok, biszkopt wyrósł niemal idealnie, trochę walczyłam z kremem, a na samym końcu, gdy już wszystko było wysmarowane, a tort został wstawiony do lodówki stało się coś strasznego...
Ciasto postanowiło się wykrzywić. Och... ileż ja marudziłam (jak zawsze, gdy coś idzie nie po mojej myśli ;)). Starałam się jakoś uratować sytuację, Tata też mi pomagał, ale schłodzony krem nie chciał puścić blatów biszkopta i powiedział "Tort będzie krzywy".
Myśląc szybko, wpadłam na nowy plan- ozdobić tort owocami, ciastkami i nazwać go Krzywym Tortem (wiesz, że niby tak właśnie miało być).
Tort czekoladowy
Składniki:
Biszkopt:
- 200 g mąki pszennej;
- 200 ml mleka;
- 170 ml oleju;
- 1,5 szklanki cukru;
- 80 g kakao;
- 4 jajka;
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
+ słoiczek dżemu pożeczkowego
Krem:
- 250 g serka mascarpone;
- 1 gorzka czekolada;
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny;
- 50 ml wody.
Do nasączenia:
- 200 ml wrzątku;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki cukru pudru;
Dekoracje:
- 200 g herbatników;
- 50 g orzechów laskowych lub innych;
- 2 kostki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Biszkopt:
- W naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii i wymieszaj do połączenia się składników.
- W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Przesiane składniki dodaj do mokrych i mieszaj je do połączenia nie używając miksera.
- Dno formy wyłóż papierem, przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez ok. 60 minut.
- Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy ciasto wystygnie odetnij wybrzuszenie z góry (możesz je użyć do bajaderek z TEGO przepisu), a resztę ciasta przetnij na 3 równe blaty.
- Po przekrojeniu ułóż blaty w kolejności: środkowy na spód, górny na środek i dolny "do góry nogami" na górę
- Teraz nasącz dolny blat, posmaruj go dżemem, a następnie nałóż krem; połóż na niego następny blat, nasącz go, posmaruj kremem, nałóż ostatni blat, nasącz i posmaruj kremem.
- Resztę kremu rozsmaruj na bokach tortu.
Krem:
- Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj z cukrem pudrem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
- Żelatynę wsyp do kubka i zalej 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia.
- Do serka mascarpone dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj i dodaj wystudzoną żelatynę, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij krem i zmiksuj go jeszcze raz.
- Teraz możesz nakładać go na ciasto.
Dekoracja:
- Ciastka zblenduj razem z orzechami i czekoladą i przyklej do brzegów tortu.
- Owoce umyj, obierz te, które trzeba i wyłóż na połowę wierzchu- ja użyłam kiwi, czerwoną porzeczkę, wiśnię, czereśnię i winogrono.
Dobre rady:
- Moja tortownica ma wymiary 21 cm.
- Jeżeli chcesz wersję alkoholową, do ponczu dodaj wódki.
Obawiałam się, że tort będzie za suchy, ponieważ robiąc biszkopty często mam problem z nasączeniem ciasta- wydaje mi się, że jeśli dodam za dużo ponczu, spód się rozwali. Na szczęście tym razem zaryzykowałam i się opłaciło. Ciasto było wilgotne, słodkie, ale nie mdłe, a w dodatku przełamane kwaskowatym dżemem roboty mojego Taty :)
Co do krzywizny tortu- nikt nie zauważył, że coś z nim jest nie tak, a nawet jeśli to to przemilczał.
Cieszę się, bo wszyscy chwalili to ciasto, a ja bardzo się starałam, żeby smakował (przede wszystkim mojemu braciszkowi ;)).
Jeśli szykuje Ci się jakaś impreza urodzinowa, albo nie masz pomysłu na prezent dla solenizanta/jubilata, przygotuj dla niego ten tort- jeśli lubi czekoladę, będzie zachwycony <3
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz